Cum sa amenajezi camera copilului

Pentru a putea începe să construiești un concept, trebuie să ai în minte umătorul lucru: camera copilului va reprezenta micul său univers personal, locul în care se va simți cel mai bine, în care se va odihni, dar se va și distra. Astfel, trebuie să îmbini elementele de decor în așa fel încât să îmbie atât la odihnă, cât și la joacă.

Ultimele tendințe în amenajarea interioară dictează că dormitorul copilului trebuie să fie simplu, cât mai aerisit, în culori pale (gri, roz, bleu etc.), pentru a fi cât mai odihnitor. Pentru a duce camera în zona copilăriei, pot fi inserate diverse aplicații tematice la nivelul peretelui: mici tablouri, așezate la același nivel, pe un singur rând sau mai multe (cu cât mai multe, cu atât mai bine!), cu animăluțe sau personaje fantastice. De asemenea, poți alege jucării de pluș de perete, care se încadrează fantastic într-un design simplu, elegant.

Un element de efect, care cu siguranță îl va încânta pe cel mic la vârsta potrivită, este tabla de scris autocolantă, care poate acoperi un întreg perete al camerei. O astfel de tablă de scris poate fi desenată și colorată în tot felul de variante, oferind senzația schimbării în permanență a decorului. Rămânând în schema de perete accent, se poate opta pentru un perete vopsit și pictat manual, cu tema galaxiei, a junglei etc. (varianta mai simplă ar fi folosirea unui tapet, dar acesta trebuie să fie foarte calitativ).

Ideea noastră de amenajare cu perete accent este construită în jurul conceptului de cameră vopsită alb, cu un perete pictat (sau cu stickere colorate/tapet) în stil confetti, dar și elemente care să facă legătura cu tematica peretelui accent: un mic covor galben, un taburet roz sau albastru, un ghiveci cu flori cu frunze late, în stil tropical etc.

În ceea ce privește mobilierul, alegerile trebuie gândite astfel încât să poată acoperi nevoile copilului pe o perioadă îndelungată, adaptându-se procesului de creștere. Pentru piesa de rezistență, patul, se recomandă alegerea unui patut transformabil, evolutiv. Optarea pentru un model elegant, clasic, din lemn, alb sau natur va conferi un aer aparte dormitorului pentru mulți ani, putând fi folosit pentru dormit până la vârsta de aproximativ 12 ani a copilului. În plus, un astfel de obiect de mobilier poate fi transformat, cu ușurință, într-o băncuță chic.

Pentru depozitarea hainelor, o comodă spațioasă, alături de un suport pentru umerașe pot rezolva problema unui spațiu prea mic pentru încadrarea unui șifonier, dar reprezintă o alegere inspirată și în cazul în care spațiul nu este o problemă.

Un scaun confortabil, stil fotoliu, va fi de folos nu numai pentru părinți, în primele luni de viață ale copilului, dar și  pentru a fi folosit ulterior pentru citit, așezat în zona ferestrei.

Pentru jucării, se recomandă alegerea unor piese de depozitare în stil lădiță din lemn, cufăr sau taburet cu spatiu de depozitare, la care cel mic poate ajunge cu ușurință.